Młoda kapusta inaczej.

Młoda kapusta "na gęsto" jest dla mnie jedną z oznak zbliżającego się lata. Niestety nie potrafię jej zrobić w taki sposób, jaki robi to moja mama - bo jej smakuje najlepiej! Po kilku próbach poddałam się, ale nie do końca.


Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 marchewka
kilka pomidorów koktajlowych
łyżka śmietany
ząbek czosnku
curry
kmin rzymski
papryczka chili
sól

Przygotowanie jest najlepsze. Kapustę kroję w paski, marchewkę w plasterki. Wszystkie składniki (prócz pomidorków i śmietany) wrzucam do garnka  i wlewam pół szklanki wody. Duszę około 20 minut, wrzucam przekrojone na pół pomidorki kiktajlowe i dodaję łyżkę śmietany. Żeby się nie zważyła mieszam ją z gorącą wodą z kapusty (jeżeli jest to konieczne doprawiam). Czekam aż śmietana się zagotuje. Według mnie najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami.












Komentarze

Popularne posty