Zupa chrzanowa z grzankami


Zupa chrzanowa jest daniem regionalnym z woj. łódzkiego. Jednak znana jest także chrzanówka lanckorońska. Nie trzymałam się całkowicie przepisu, ale i tak zupa smakuje wyśmienicie.

Składniki:
20 dag żeberek wędzonych
2 marchewki
1 pietruszka (korzeń)
kawałek korzenia selera
2 cebule
liść laurowy
3 ząbki czosnku
korzeń chrzanu 
śmietana
1 łyżka mąki
pieprz w ziarnkach
kilka ziarenek ziela angielskiego
majeranek
jajka na twardo
grzanki

Żeberka, marchew, pietruszkę, seler, sól, pieprz, cebulę, liść laurowy, czosnek i ziele angielskie zalewamy ok 1-1,5 l wody i gotujemy na małym ogniu minimum godzinę. Wyjmujemy mięso i kroimy na małe kawałki. Wywar blendujemy. Dodajemy do niego starty korzeń chrzanu, zalewamy śmietaną zmieszaną z mąką. Dodajemy mięso i doprowadzamy do wrzenia. Jeżeli trzeba doprawiamy. Podajemy z jajkami na twardo, lub grzankami, albo tym i tym :) Ja posypuję jeszcze dodatkowo świeżym startym chrzanem i czasem dodaję skwarki z kawałka odkrojonego wcześniej żeberka.





Komentarze

Popularne posty