Botwinka z mascarpone.

Buraki są w naszej kuchni bardzo niedoceniane. Pojawiają się na naszych stołach chyba tylko w postaci "na ciepło", barszczu, ewentualnie botwinki, oraz ćwikły. A przecież nie ma nic lepszego od pieczonych buraków z kozim serem, albo prawie każdym innym serem :) Chipsy buraczane, chłodniki, w sałatce z łososiem, albo jako składnik marynaty do ryby, w sałatce śledziowej, buraczany hummus, albo jako dodatek na pizzy, wszędzie smakuje genialnie.

Jako dziecko nie znosiłam smaku i zapachu buraków, jadłam je tylko pod postacią botwinki. Miłość do tej zupy i została, a z biegiem lat polubiłam także inne buraczane dania. Dzisiaj prosty przepis na botwinkę, z niewielkim urozmaiceniem - serkiem mascarpone. Dzięki któremu jest jeszcze delikatniejsza w smaku.

Składniki:
1litr wywaru warzywnego
pęczek botwinki
śmietana/jogurt naturalny
jajko
łyżka mascarpone
koperek
marchewka
pietruszka (natka i korzeń)
2 łyżki soku z cytryny

W botwince najwspanialsze jest to, że bardzo łatwo ją przygotować. Do gotującego się wywaru wrzucam pokrojoną botwinkę, korzeń pietruszki i marchewką. Czekam aż buraki zmiękną i dodaję jogurt. Kiedy zupa zaczyna się gotować, zdejmuję z kuchenki, dodaję sok z cytryny i nalewam na talerze. Dekoruję jajkiem łyżką mascarpone, natką pietruszki i koperku. Można dodać zmielonego pieprzu.






Komentarze

Popularne posty