Bagietka z chipsami cukiniowymi i fasolką szparagową.

Muszę zacząć od tego, że chyba pokochałam w końcu hummus. A było ciężko i dodaję go ostatnio niemal do wszystkiego. Dlaczego nikt wcześniej nie powiedział mi, że jak odpowiednio się go przyprawi to z warzywami smakuje najlepiej :)

Ale od początku. Bagietki i wszelkiego rodzaju białe (niezdrowe) pieczywo, ostatnio gości na moim stole okazjonalnie, mimo że uwielbiam. Jednak postanowienie: "będę się zdrowo odżywiać" ostatnimi czasy wygrywa. A jeżeli już łamię dane sobie słowo to z przytupem. Pieczywo posmarowane lekko oliwą i czosnkiem i grillowane (nawet na patelni) się do tego "przytupu" zalicza. A jeżeli dodaję tam warzywa to przecież wyrównuję proporcje "zdrowotności" posiłku ;)

Składniki (dla 1-2 osób)
1 mała bagietka
ząbek czosnku
hummus
oliwa z oliwek
cukinia
pomidor
cebula
ogórek
fasolka szparagowa
sos sojowy
sól
pieprz
ulubiony żółty ser

Bagietkę smaruję oliwą i czosnkiem i grilluję z każdej strony, aż stanie się chrupka. Cukinię i ogórka kroję w cieniutkie plasterki (robię to obieraczką do warzyw). Cukinię układam na patelni, posypuję lekko solą i czekam aż zrobi się chrupiąca. Fasolkę szparagową blanszuję  na patelni z dodatkiem sosu sojowego i pieprzu. Pomidory i cebulę kroję w plastry.
Pieczywo smaruję hummusem, resztę przygotowanych składników układam wedle uznania.






Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty