Wiosenne warzywne kulki z kuskusem i hummusem.

Uwielbiam eksperymentować w gotowaniu. Jest takie powiedzenie, że kto lubi eksperymenty w kuchni... (ciąg dalszy dla wtajemniczonych) ;)
Miałam w planach pieczone warzywa, albo sałatkę warzywną z kuskusem, ale wyszło jak zwykle.
Przyznaję szczerze, że nie miałam pojęcia czy kasza nasiąknie wodą z warzyw, czy zostanie twarda i będzie chrzęścić pod zębami. Udało się i jestem zaskoczona, że udało się tak dobrze. Według mnie to świetna alternatywa dla kanapek i chipsów na imprezach :)

Składniki (dla 2-3 osób):
pół cukinii
2 małe marchewki
pół cebuli
1/3 sera feta
1 jajko
trochę mąki
chili
rozmaryn
garść kaszy kuskus
oliwa


Warzywa ścieram na tarce - cukinię odkładam na ok. pół godziny, po czym odciskam nadmiar soków. Mieszam w misce z rozgniecioną fetą, przyprawami, mąką i kuskusem. Blaszkę smaruję lekko oliwą. Z masy formuję kulki i układam na blaszce. Piekę około 20-30 minut. Najlepiej podawać z humusem.






Komentarze

  1. rzeczywiście - świetna alternatywa dla niezdrowych przekąsek. chętnie się na nie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty