Tagiatelle z warzywami i łososiem w sosie z sera lazur.

Makaron to jedno z tych magicznych dań, które może dobrze smakować ze wszystkim :) Dlatego jak już nie mam siły i pomysłu na żadne eksperymenty (które często kończą się tragicznie) to eksperymentuję z makaronem, bo trzeba się naprawdę postarać żeby go popsuć.

Składniki:
tagiatelle
garść oliwek
pół małej cukinii
garść zielonej fasolki szparagowej
kilka plastrów wędzonego łososia
1 ser lazur
łyżka śmietany
sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie
2 ząbki czosnku

Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu z opakowania. Po około 2 minutach od wrzucenia makaronu, do tej samej wody, dorzucamy obraną i przekrojoną na pół fasolkę. W tym czasie na patelni podgrzewamy oliwę, do której dodajemy przekrojone na pół ząbki czosnku, cukinię (w zależności od tego jak jest duża - kroimy w plasterki, albo w ćwiartki), na koniec dorzucamy oliwki i łyżkę śmietany, oraz pokrojony w kostki lazur. Gdy makaron i fasolka będą gotowe, odcedzamy i dodajemy do sosu. Na sam koniec dodajemy porwanego w kawałki łososia. Przyprawiamy i od razy podajemy.



 

Komentarze

Popularne posty