Pieczone warzywa w chińskim sosie czosnkowym.

To danie kojarzy mi się z czasami studenckimi, kiedy mieszkałam w akademiku i gotowało się we wspólnych kuchniach. Oczywiście przedstawiona poniżej wersja odbiega znacznie od tamtej. Wtedy królował rozgotowany ryż (bo kuchnia była za daleko od pokoju, a czekać się nie chce, bo można było iść na papierosa, albo plotki do sąsiadów) i warzywa na patelnię (bo szybko i tanio). Czasami wracam do tego dania, ale eksperymentuję z dodatkami, użytymi warzywami i ryż gotuję trochę krócej :)

Składniki:
bakłażan
cukinia
pół główki kalafiora
fasolka szparagowa
pieczarki
ząbek czosnku
curry
grzyby mun
pietruszka
sos sojowy
pieprz
świeży imbir
sos czosnkowy (ja używał z firmy Blue Dragon, ale polecam też Tao Tao)
ryż


Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (powinien być sypki). Warzywa kroję na spore kawałki i piekę chwilę w piekarniku. Przekładam do garnka,  dodaję przyprawy i sos sojowy, gdy zmiękną - dodaję kilka łyżek sosu czosnkowego i gotuję jeszcze przez kilka minut. Lubię kiedy warzywa są lekko chrupiące, więc szybko ściągam je z kuchenki, ale zależy to od preferencji gotującego.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty