Stek kalafiorowy na puree ziemniaczano-kalafiorowym.
Tym razem jesiennie. W roli głównej kalafior. I może połączenie kalafiora z kalafiorem może wydawać się przesadzone, to zapewniam że tak nie jest. To danie świetnie pokazuje, że jedno warzywo możne smakować zupełnie inaczej, w zależności od sposobu podania.
Składniki (dla 2 osób)
kalafior
dwa średnie ziemniaki
imbir
pół papryczki chilli
sól
pieprz
natka pietruszki
masło
olej
jogurt naturalny
Ze środka kalafiora wycinamy wzdłuż dwa plastry, grubości ok 1 cm. Posypujemy je solą i skrapiamy olejem. Pieczemy ok 10- 20 minut. Resztę kalafiora wrzucamy do wody, wraz z obranymi, opłukanymi i pokrojonymi w części ziemniakami (powinny być mniej więcej wielkości różyczek kalafiora). Do warzyw dodajemy sól, paprykę i szczyptę imbiru. Gdy ziemniaki i kalafior będę już gotowe, odcedzamy je, dodajemy łyżeczkę masła i kilka łyżek jogurtu naturalnego, pieprz i posiekaną natkę.
Składniki (dla 2 osób)
kalafior
dwa średnie ziemniaki
imbir
pół papryczki chilli
sól
pieprz
natka pietruszki
masło
olej
jogurt naturalny
Ze środka kalafiora wycinamy wzdłuż dwa plastry, grubości ok 1 cm. Posypujemy je solą i skrapiamy olejem. Pieczemy ok 10- 20 minut. Resztę kalafiora wrzucamy do wody, wraz z obranymi, opłukanymi i pokrojonymi w części ziemniakami (powinny być mniej więcej wielkości różyczek kalafiora). Do warzyw dodajemy sól, paprykę i szczyptę imbiru. Gdy ziemniaki i kalafior będę już gotowe, odcedzamy je, dodajemy łyżeczkę masła i kilka łyżek jogurtu naturalnego, pieprz i posiekaną natkę.
Komentarze
Prześlij komentarz