Krem z pomidorów z tortellini

Czyli kolejny sposób na łatwy obiad. Uwielbiam takie połączenia, które po wypróbowaniu wydają się być idealne i żałujesz, że wcześniej na to nie wpadłaś :) Tortellini zazwyczaj dodawałam do sałatek, robiłam z jakimś sosem, albo pesto. Ale nigdy nie wpadłam  na genialny pomysł ugotowania ich w zupie. A to jest genialne!


Składniki:
1 litr wywaru
4 pomidory
kilka ząbków czosnku
2 puszki pomidorów
bazylia, tymianek, oregano
sól, pieprz
cebula
tortellini
mozarella
oliwa z oliwek
jogurt grecki

Pomidory kroję na grube plastry, układam na blaszce solę, pieprzę i skrapiam oliwą z oliwek. Piekę, aż lekko zbrązowieją. Razem z pomidorami piekę jeszcze 3 ząbki czosnku (w łupince), ale je wyjmuję po ok. 10 minutach. Opalam na ogniu cebulę. Wszystko wrzucam do wywaru i dodaję pomidory z puszki. Przyprawiam i gotuję przez ok. godzinę na małym ogniu. Pod koniec dodaję jogurt grecki (2-3 łyżki). Całość blenduję i wrzucam do kremu tortellini. Czekam aż się ugotują i podaję z mozarellą.




Komentarze

Popularne posty