Aglio olio z krewetkami

Czasami mam takie dni, tygodnie, a nawet miesiące, w których muszę się odciąć i przewartościować pewne sprawy. Takie tam ustalanie priorytetów i inne... Dlatego też nie było mnie przez jakiś czas. Ale wracam. Nie jest to powrót spektakularny, ale od czegoś trzeba zacząć :)

A dzisiaj zaczynam od krewetek. Wiosna za oknem w pełni (częściej świeci słońce niż pada), więc chcę więcej. A ponieważ lato za oknem dopiero za jakiś czas, to na talerzu mam je dzisiaj. Mimo, że nie brzmi to składnie :)

Krewetki kojarzą mi się z latem, słoneczną Portugalią, białym winem... i czosnkiem. A latem nie ma się ochoty na długie stanie przy garach, tylko raczej na szybką potrawę, którą można zjeść szybko na balkonie (no chyba, że ma się ogród! SZCZĘŚCIARZE!!!).

Składniki (1 porcja):
makaron
kilka krewetek
chili
oliwa z oliwek
czosnek
parmezan
sól
pieprz
sok z limonki

Gotuję makaron. W tym czasie na sporej ilości oliwy podsmażam rozgniecione ząbki czosnku, dorzucam krewetki i smażę przez kilka minut. Dosypuję przyprawy, skrapiam sokiem z limonki i od razu po tym zdejmuję z ognia.
Mieszam wszystko razem i posypuję startym parmezanem.



Komentarze

Popularne posty