Letni makaron z krewetkami, świeżymi pomidorami i bazylią.

Makaron jest trochę "ciężkim" daniem, dlatego w wersji wiosenno/letniej powinien być podawany ze świeżymi dodatkami. Uważam za zupełnie niepotrzebne cięzkie śmietanowe, albo mięsne sosy. Poza tym siedzenie przez długie godziny w kuchni, przy garach, kiedy pogoda jest w końcu piękna to niemal grzech :)

Składniki (dla 2 osób):
makaron tagliatelle (4 "koszyczki")
pomidory koktajlowe
2 ząbki czosnku
świeża bazylia
10 krewetek
oliwa z oliwek
pesto
chili
sól
pieprz

Makaron gotuję al dente. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek, lekko rozgniatam czosnek i wrzucam razem z kerwetkami na rozgrzaną oliwę. Solę, pieprzę i dodaję posiekane chili, kiedy krewetki będą już prawie gotowe, kroję pomidory na poł i układam na oliwie rozkrojoną częścią do dołu. Po ok. 2 minutach, dodaję odcedzony makaron i pesto, mieszam. Na sam koniec dorzucam kilka listków bazylii i od razu nakładam. Można dodać zmielony pieprz, albo posypać startym serem.





Komentarze

Popularne posty